Jak rozpoznać dobrą i jakościową kawę?

Regularne picie kawy wiąże się z wieloma pozytywnymi skutkami. Poza pobudzeniem do działania lepszym samopoczuciem, większą energią i uważnością, kawa poprawia też nasze krążenie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jak jednak wybrać dobre ziarna? Która metoda parzenia tego napoju okaże się najlepsza? I w końcu czy pochodzenie ziaren kawy ma jakiekolwiek znaczenie? Jednym z lepszych jakościowo przykładów jest kawa segafredo, która szczególnie przypadnie do gustu fanom włoskich metod palenia kawy. 

Zdrowy nawyk

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Pijemy ją na różne sposoby: z mlekiem krowim lub roślinnym, z cukrem, cynamonem i kakaem lub bez żadnych dodatków. Entuzjaści parzenia kawy stawiają z kolei na jak najprostsze rozwiązania bez zbędnych składników. Istnieje kilka elementów, na które ci zwracają szczególną uwagę, a są to: kwaskowatość, intensywność, aromat, głębia smaku, ilość kofeiny, stopień palenia czy gęstość kremu. Warto przy tym dodać, że niektóre gatunki kawy nadają się lepiej do espresso, a niektóre do cappuccino czy americano. Dlatego, zanim sięgniemy po pierwszą z brzegu kawę ziarnistą, powinniśmy się upewnić, na jakie metody parzenia ta pozwala i w jakich napojach sprawdzi się szczególnie dobrze. 

Dla wymagających

Kawa Segafredo to zdecydowanie coś dla wymagających fanów kawy. W ofercie producenta dostępne są różne odmiany, więc bez trudu znajdziesz coś dla siebie. Na pewno na uwagę zasługują produkty oferujące bardziej gęstą piankę, które idealnie spiszą się przy parzeniu espresso. Natomiast standardowe kawy ziarniste wyróżniają się lekko czekoladowym posmakiem i subtelnie owocowym zapachem. Jeśli szukasz prezentu dla bliskiej ci osoby, zastanów się, czy wysokojakościowa kawa nie jest czymś, co trafiłoby w jej gusta. Tym bardziej, gdy ta posiada w swoim mieszkaniu ekspres kolbowy, ciśnieniowy czy elegancką i stylową kawiarkę. Dobre i aromatyczne kawy w estetycznych opakowaniach coraz chętniej wybierane są na drobne upominki. 

Tagged , ,